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September 26, 2006
Catherine Witherspoon

Executive Officer

California Air Resources Board

1001 "I" Street
P.O. Box 2815

Sacramento, CA  95812 

Dear Ms. Witherspoon:
COMMENTS ON THE PROPOSED AMENDMENTS TO THE
hEXAVALENT CHROMIUM AIRBORNE TOXIC CONTROL MEASURE FOR PLATING AND CHROMIC ACID ANODIZING OPERATIONS
The San Diego County Air Pollution Control District (District) appreciates the opportunity to comment on the proposed amendments to the Hexavalent Chromium Airborne Toxic Control Measure (ATCM) for Plating and Chromic Acid Anodizing Operations.  This regulation provides important environmental benefits by further controlling emissions of highly toxic hexavalent chromium, a known carcinogen.  The District supports the work the Air Resources Board (ARB) staff has done to develop this regulation.  The District is providing the following comments to help improve the proposed ATCM:
Definition of Modified Facility and Modification
The definition of “modification” includes the addition of a new chromium plating or anodizing tank at an existing facility that increases hexavalent chromium emissions.  The definition of “modified facility” means any facility that has undergone a modification.  Thus, when a new tank is added to an existing facility, or a single tank modified at that facility, it makes the entire facility a “modified facility.”  In this case, a straight reading of the proposed rule standards is that all existing tanks at a facility must meet the requirements that apply to a modified facility and comply with an emission standard of 0.0015 milligrams per amp-hour with add-on control, regardless of the facility’s total size or emissions.  To avoid confusion, since similar provisions in the thermal spraying ATCM have been interpreted differently, the District requests clarification that this is indeed the intent of the standards (i.e., addition of a single new tank or modification of a single tank at a facility requires that all existing tanks at the facility meet the requirements for a modified facility). 
Emission Limits
The emission limits in Table 93102.4, Hexavalent Chromium Emission Limits for Existing Facilities, are currently written to be facility-wide limits.  This could be interpreted to allow the averaging of emissions from each tank to determine a facility’s compliance with the specified emission limit of 0.0015 milligrams per ampere-hour.  The language should be changed to clarify that this emission limit applies to each tank and not facility-wide.  This same comment applies to the emission limit in Subsection 93102.4 (c)(1)(B) for modified facilities.
Receptor Distance for Existing Facilities
The distance to the nearest sensitive receptor, for purposes of the initial compliance dates specified in Table 93102.4, should only be evaluated at the time the rule becomes effective and should not change, otherwise the receptor distance could become a moving target that will be difficult to enforce.  Regardless of the distance to a sensitive receptor, the same emission limit applies to moderately-sized facilities farther away from a sensitive receptor just to get, at most, five years to comply with the regulation instead of two years.  All large facilities (more than 200,000 ampere-hours per year usage) must comply within two years for any receptor distance.
Table 93102.4 does not specify a time when the distance to a sensitive receptor is to be evaluated.  Since facilities are required to annually report the nearest sensitive receptor distance to the District under Subsection 93102.13(c), the regulation could be interpreted to require annual reevaluation of the compliance times in Table 93102.4.  Reevaluating when a sensitive receptor locates closer to a facility does not add significant air quality benefits to the rule but does impose a significant burden on the local districts to enforce its implementation.  The District recommends that Table 93102.4 be clarified to indicate that the distance to a sensitive receptor be evaluated only once based on the distance to the nearest sensitive receptor at the time the ATCM becomes effective.
However, if the intent of the rule is to require annual reevaluation of the nearest sensitive receptor distance, the rule does not specify how long a facility has to install controls if the nearest sensitive receptor distance changes after the initial District evaluation.  Depending on the time of the change, as currently written a facility might need to immediately comply with the emission limit.  This is unrealistic and the District recommends that in such a case a facility should be allowed two years to come into compliance, consistent with the initial compliance time periods. 
Standards for New Trivalent Chromium Electroplating Facilities
New trivalent tanks should not be prohibited from locating in an area zoned residential or mixed use or within 150 meters from the boundary of such an area as required in Subsection 93102.4(d)(1).  Complying with this zoning requirement is a disincentive to using trivalent chromium, but the State should be encouraging the use of trivalent chromium over hexavalent chromium for plating operations.  Unlike hexavalent chromium, trivalent chromium has not been identified as a known human carcinogen.  Furthermore, suggested health protective levels for trivalent chromium in drinking water indicate that it is several orders of magnitude less toxic than hexavalent chromium.  By discouraging the use of trivalent chromium electroplating, this provision may result in a reduction of the potential air quality benefits from the regulation.
Even though all chromium compounds are identified as toxic air contaminants, there is no Office of Environmental Health Hazard Assessment (OEHHA) approved health risk value associated with trivalent chromium.  Therefore, there is no technical basis for restricting where a new electroplating facility using only trivalent chromium can be located and such a provision is not justified as a means of protecting public health.  The District recommends that this provision be removed unless its inclusion can be justified based on an analysis of potential risk to public health from trivalent chromium electroplating operations. 
Fugitive Emissions

Although this regulation does include some housekeeping requirements, the District is concerned that these provisions may not be sufficient to adequately address fugitive emissions from chrome plating and anodizing facilities.  The District is concerned that after the implementation of this ATCM, there may still be a potentially significant health risk from fugitive hexavalent chromium emissions.  While the District supports the housekeeping provisions that have been added to the ATCM to address fugitive emissions, there has not been enough evaluation or testing to demonstrate that these provisions will significantly reduce the health risk associated with fugitive emissions of hexavalent chromium.  The District requests that ARB continue to investigate methods to reduce fugitive emissions and conduct source testing to determine the potential magnitude and sources of fugitive emissions from chrome plating and anodizing facilities. 
If you have any questions concerning these comments, please contact me at (858) 586-2715 or Steven Moore at (858) 586-2750.

THOMAS R. WEEKS, Chief, Engineering Division
Air Pollution Control District
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