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SOUTHERN CALIFORNIA PUBLIC POWER AUTHORITY 
COMMENT ON 

ON-ROAD ELECTRIC VEHICLE ISSUES 
 

The Southern California Public Power Authority (“SCPPA”)1 appreciates this 

opportunity to comment on the on-road electric vehicle issues that were discussed at the Low 

Carbon Fuel Standard (“LCFS”) workshop conducted by the Air Resources Board (“ARB”) staff 

on August 5, 2009.   

Regarding the issue about the point of regulation in the electric sector, for the reasons 

discussed below, regulated parties for electricity should be determined in the order specified in 

the March 5, 2009 Initial Statement of Reasons (“ISOR”).  As a result, the regulated parties 

would be Load Servicing Entities (“LSEs”) unless the compliance obligation and associated 

benefits are transferred by contract to another party in the ISOR’s descending list of possible 

regulated parties.   

Regarding the issue of direct metering for quantifying the LCFS credit for on-road 

electric vehicles prior to January, 2015, SCPPA members do not expect to need alternatives to 

direct metering during the years 2012-2014.  They are aggressively pursuing Automated Meter 

Initiative (“AMI”) and associated “Smart Grid” technologies, obviating any need for alternatives.  

However, SCPPA does not oppose revising the regulations as proposed in the Modified 

Regulation Order that was discussed at the workshop so as to provide some flexibility to others.  

 

                                                 
1  SCPPA is a joint powers authority.  The members are Anaheim, Azusa, Banning, Burbank, Cerritos, 

Colton, Glendale, Los Angeles Department of Water and Power, Imperial Irrigation District, Pasadena, Riverside, 
and Vernon.  This comment is sponsored by Anaheim, Azusa, Banning, Burbank, Cerritos, Colton, Glendale, 
Imperial Irrigation District, Pasadena, and Riverside. 
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I. THE REGULATED PARTIES FOR ELECTRICITY SHOULD BE 
DETERMINED IN THE DESCENDING ORDER THAT IS PRESENTED IN 
SECTION 95484(a)(6) IN THE PROPOSED REGULATION ORDER. 

There is an issue about who should be the regulated parties for electricity under the LCFS 

regulation.  Table ES-4 in the ISOR defined the “regulated party” for electricity as follows: 

The regulated party will be either the load service entity supplying 
the electricity to the vehicle or another party that has a mechanism 
to provide electricity to vehicles and has assumed the KCFS 
compliance obligation. 

ISOR at ES-10, Table ES-4.  This definition left open the question about which party would be 

the regulated party if both an LSE and a third party were involved in the chain of supply of 

electricity to vehicles.   

A. The Ambiguity in the ISOR. 

In the ISOR, the staff recognized that “Load Servicing Entities will most often be the 

regulated parties for electricity provided under the [LCFS] regulation.”  ISOR at V-13.  The staff 

noted, however, that LSEs are not the only potential regulated parties: “There may be cases 

where a separate entity has contracted with a Load Servicing Entity to install charging stations 

for electric transport.”  Ibid.  The staff indicated that if a third party contracts with an LSE to 

install charging stations for electric transport, that third party rather than the LSE would become 

the regulated party for purposes of LCFS regulation: “In these cases, the entity supplying the 

electricity to the vehicle would become the regulated party, as specified in the proposal.”  Ibid. 

As a result, the third party that has contracted with a Load Servicing Entity to install charging 

stations would automatically assume the rights and obligations of being a regulated party from 

the LSE even if those rights and obligations had not been contractually conveyed. 

Elsewhere in the ISOR, however, the staff appears to indicate that LSEs would be the 

regulated party for LCFS regulatory purposes only if the LCFS compliance obligation as well as 



300226001nap08280901 3 

the right to “install charging stations for electric transport” were conveyed by contract from an 

LSE to another party:   

Staff proposes Load Servicing Entities (LSE) and other providers 
of electricity services serve as regulated parties for the LCFS 
regulation for electricity used for transportation purposes.  The 
compliance obligation can be transferred by contract to another 
party that assumes the responsibility for meeting the requirements 
of LCFS regulation.  Such downstream entities identified in the 
proposal include electricity services suppliers (those supplying 
bundled infrastructure and other related services); certain owners 
and operators of electric charging equipment; and homeowners that 
have their own electric charging equipment. 

ISOR at V-14 (emphasis added).   

B. The Ambiguity in the Regulation as Proposed in the ISOR. 

The section of the proposed regulation that was attached as Appendix A to the ISOR does 

not directly conflict with the view that the LSE would be the regulated party for electricity unless 

the rights and obligations of being the regulated party were contractually transferred to a third 

party in addition to the right to “install charging stations for electric transport.”  Section 

95484(a)(6) provides that the regulated party would be “determined in the order specified” in the 

regulation, as follows: 

(6) Regulated Parties for Electricity. 

 For electricity used as a transportation fuel, the regulated 
 party is determined in the order specified below: 

(A) The load-serving entity or other provider of 
electricity services unless section 95484(a)(6)(B), 
(C), or (D) below applies.  “Load-serving entity” 
has the same meaning specified in Public Utilities 
Code (PUC) section 380.  “Provider of electricity 
services” means a local publicly-owned utility, 
retail seller (as defined in PUC section 399.12(g)), 
or any other person that supplies electricity to the 
vehicle charging equipment; 

(B) The electricity services supplier, where “electricity 
services supplier” means any person or entity that 
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provides bundled charging infrastructure and other 
electric transportation services and provides access 
to vehicle charging under contract with the vehicle 
owner or operator; 

(C) The owner and operator of the electric-charging 
equipment, provided there is a contract between the 
charging owner-operator and the provider of 
electricity services specifying that the charging 
equipment owner-operator is the regulated party; 

(D) The owner of a home with electric vehicle-charging 
equipment, provided there is a contract between the 
homeowner and provider of electricity services 
specifying that the homeowner may acquire credits. 

ISOR, A-23 through A-24, §95484(a)(6).   

However, section 95484(a)(6) is ambiguous.  It is unclear from the section whether the 

LSE or the “entity that provides bundled charging infrastructure” would be the regulated party 

for electricity if both claimed to be the regulated party for purposes of receiving LCFS credits 

but the rights and obligations of being the regulated party had not been contractually transferred 

to a third party.  It seems the third party as well as the LSE could still claim to have the rights 

and obligations of being the regulated party. 

C. The Ambiguity in Section 95484(a)(6) Should Be Resolved in Favor of LSE 
Customers. 

The ambiguity in section 95484(a)(6) should be resolved by revising the regulation so 

that it is clear that the LSE shall be the regulated party for electricity unless the LSE has 

contracted with a third party and has specifically assigned to third party the rights and 

obligations of being the regulated party for LCFS regulatory purposes.   

LSEs are going to be required to assume additional costs that result from electrification of 

the transportation sectors.  Currently, there is no mechanism in place that assures that existing 

LSE customers will not be burdened by the incremental costs of electrifying the transportation 

sector.  The LCFS program is the only complementary measure that is mentioned in the ARB’s 
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AB 32 plan that has a potential for being a source of revenue that the electric sector would obtain 

from the transportation sector to defray to some degree the increased costs that LSEs will be 

incurring in the course of electrifying the transportation sector.   

Thus, LSEs should be the default regulated party for electricity for LCFS regulatory 

purposes unless by contract the LSE specifically agrees to have a third party become the 

regulated party so as to assume associated rights and obligations.  Accordingly, SCPPA suggests 

that section 95484(a)(6)(B) be modified as follows:   

The electricity services supplier, where “electricity services 
supplier” means any person or entity that provides bundled 
charging infrastructure and other electric transportation services 
and provides access to vehicle charging under contract with the 
vehicle owner or operator, provided there is a contract between the 
load-serving entity or other provider of electricity services and the 
electricity services supplier specifying that the electricity services 
supplier is the regulated party; 

D. The Decision-Makers About Whether the Rights and Obligations of LSEs 
Should Be Passed to Third Parties. 

Under section 95484(a)(6)(B) as modified in this manner, the regulatory body that has 

authority over the LSE would be the ultimate decision-maker about whether the LSE would be 

permitted to enter into a contract with a third party to transfer the rights and obligations of being 

an LCFS regulated party to a third party.  For publicly-owned utilities that are members of 

SCPPA, the decision-making body would be the city council or board that governs the utility.  

For investor-owned utilities that are subject to the jurisdiction of the California Public Utilities 

Commission (“CPUC”), the decision-making authority would ultimately rest with the CPUC.   

On August 24, 2009, the CPUC issued an Order Instituting Rulemaking to Consider 

Alternative-Fuel Vehicle Tariffs, Infrastructure and Policies to Support California’s Greenhouse 

Gas Emissions Reductions Goals.  Rulemaking (“R.”) 09-08-009.  In the rulemaking, the CPUC 

“will address the scope and role of the Commission’s regulatory authority over electric vehicle 
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service providers, including third-party resellers providing electricity to electric vehicles, 

including the question of whether the Commission has jurisdiction over such entities.”  R.09-08-

009 at 5.  Additionally, the CPUC “will consider the appropriate level of regulatory oversight, 

including whether third-party resellers providing electricity to electric vehicles should be 

exempted from our regulation as an electric utility, via a statutory change if necessary.”  Ibid.  

Particularly, the CPUC will address issues “related to the relationship between regulated electric 

utilities and third-party electric vehicle service providers that are proposing and/or implementing 

charging services at residential, commercial and public locations….”  Ibid at 21.   

Thus, it seems likely that during the course of its rulemaking proceeding the CPUC will 

opine on the extent to which IOUs should contractually pass their status as being LCFS regulated 

parties to what the CPUC calls “third-party electric vehicle service providers.”  Decisions 

regarding that relationship should be left to be determined by the CPUC for investor-owned 

utilities and to the governing boards of publicly-owned utilities.   

II. QUANTIFYING THE CREDIT FOR OFF-ROAD VEHICLES. 

The Modified Regulation Order that was discussed at the August 5, 2009 workshop 

modified the metering requirements that were proposed in the ISOR.  Section 95484(c)(3)(C) of 

the regulations that were proposed in the ISOR require reporting of the electricity dispensed to 

vehicles for transportation use with the amount of electricity being quantified by actual metering.  

ISOR, Appendix A at A-29.  The ISOR explained:   

The proposal’s metering requirements very depending on the type 
of charging facility involved.  Because private fleet and public-
access charging facilities will be supplying electricity only to 
electric vehicles, the proposal requires for these facilities only the 
total amount of electricity dispensed for transportation use (in KW-
hr) in each compliance period.  On the other hand, electricity 
supplied to residential charging facilities can supply both 
transportation electricity and non-transportation electricity (i.e., for 
all other electricity uses in a home).  Thus, for residential charging 
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facilities, the proposal requires direct metering of the electricity 
provided for transportation purposes. 

ISOR at V-14.  The ISOR provided for some exceptions to the requirement that the electricity 

that is delivered for transportation uses be quantified through metering.  The ISOR would permit 

staff to consider amendments to allow alternative measurement methods: 

However, to reduce the costs of installing direct metering, staff 
may consider amendments to allow alternative measurement 
methods in lieu of direct metering for a specified period of time 
(i.e., in the early years of the LCFS program when PHEV/BEV 
penetration is lower).  Such alternatives may include meters 
installed on individual electric vehicles or other methods for 
measuring the amount of electricity dispensed. 

Ibid. 

Instead of taking the approach taken in the ISOR, the Modified Regulation Order that 

was discussed at the August 5, 2009 workshop would permit the use of “another method that the 

regulated party demonstrates to the Executive Officer’s satisfaction is substantially similar to the 

use of direct metering….”  Modified Regulation Order at 29, §95484(c)(3)(C).  This use of 

“another method” would be permitted in lieu of direct metering only prior to January 1, 2015.   

SCPPA members are aggressively pursuing AMI and associated smart grid technologies.  

The SCPPA members anticipate direct metering of the use of electricity as a transportation fuel 

within their service territories.  However, SCPPA members do not oppose the provision for 

“another method” to be available to other entities prior to 2015 in the interest of furthering the 

penetration of electricity as a transportation fuel so as to accelerate the resulting reduction in 

greenhouse gas emissions. 

III. CONCLUSION. 

For the reasons set forth above SCPPA urges the ARB to determine that the hierarchy for 

identifying regulated parties for electricity shall be set forth in section 95484(a)(6) as proposed in 

the ISOR and modified in the manner suggested above.  SCPPA does not oppose providing for 
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“another method” for quantifying the amount of electricity delivered for uses of transportation 

fuel during the period prior to 2015.   

 
Respectfully submitted, 
 
/s/ Norman A. Pedersen 
____________________________________ 
 Norman A. Pedersen, Esq. 
 HANNA AND MORTON LLP 
 444 South Flower Street, Suite 1500 
 Los Angeles, California 90071-2916 
 Telephone:  (213) 430-2510 
 Facsimile:    (213) 623-3379 
 E-mail:  npedersen@hanmor.com 
  
 Attorney for the SOUTHERN CALIFORNIA  
 PUBLIC POWER AUTHORITY 

Dated:  August 28, 2009 

 


