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December 20, 2001

TO: All California Transit Agencies

The Air Resources Board (ARB or Board) adopted the Urban Transit Bus Fleet Rule
(title 13, California Code of Regulations, section 1956.2 et seq.) in February 2000.  That
rule defines an urban bus as the following [13 CCR §1956.2 (b)(4)]:

“Urban bus” means a passenger-carrying vehicle powered by a heavy heavy-
duty diesel engine, or of a type normally powered by a heavy heavy-duty diesel
engine, with a load capacity of fifteen (15) or more passengers and intended
primarily for intra-city operation, i.e., within the confines of a city or greater
metropolitan area. Urban bus operation is characterized by short rides and
frequent stops. To facilitate this type of operation, more than one set of quick-
operating entrance and exit doors would normally be installed. Since fares are
usually paid in cash or token, rather than purchased in advance in the form of
tickets, urban buses would normally have equipment installed for the collection of
fares. Urban buses are also typically characterized by the absence of equipment
and facilities for long distance travel, e.g., restrooms, large luggage
compartments, and facilities for stowing carry-on luggage.

The ARB has been asked to clarify whether or not buses used on certain types of
commuter routes would be exempt from this definition. These commuter routes are
characterized by passenger pick-ups, usually in one county, and drop-offs, usually in
another county, in the morning, with a return commute in the evening. The ARB would
like to provide some guidance to transit agencies regarding classification of buses used
on these types of routes.

The definition, as quoted above, was designed to capture transit bus operation within
metropolitan areas, and exclude charter and other over-the-road buses that exist for
long distance transportation and tourism. Buses used on routes that operate within
metropolitan areas, that have more than one or a few stops at the pick-up and drop-off
locations (even if passengers cannot get on at one stop and exit a few blocks away),
and are designed to move commuters between homes and work, would be classified as
urban buses.
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The U.S. Census Bureau defines metropolitan areas according to published standards.
Census Bureau definitions should be used to determine if commuter routes operate
within a metropolitan area. For example, the Sacramento-Yolo metropolitan area (or
CMSA) includes the counties of Sacramento, El Dorado, Placer, and Yolo, thus
commuter routes that operate between those counties would be considered to be within
the confines of a single metropolitan area. Similarly, routes that operate between the
counties of Contra Costa and San Francisco would be within the San Francisco-
Oakland-San Jose Metropolitan area.

If you have any questions about this communication, please contact Dr. Nancy Steele,
manager, Retrofit Implementation, at (626) 350-6598, or nsteele@arb.ca.gov.

Sincerely,

//s//

Robert H. Cross, Chief
Mobile Source Control Division


