
Notice to Ship Operators: 
 
The Office of Administrative Law approved California’s ocean-going ship diesel 
auxiliary and diesel-electric engine regulation and filed it with the Secretary of State on 
December 06, 2006.  As such, the regulation is now legally effective, and the 
requirements will begin on January 1, 2007.  The regulation can be found at title 13, 
California Code of Regulations (CCR), section 2299.1 and title 17, CCR, section 93118 
(also see http://www.arb.ca.gov/regact/marine2005/marine2005.htm). 
 
Some ship operators have asked whether the regulation applies to vessels that enter 
“Regulated California Waters” (RCW) prior January 1, 2007 and remain in RCW up to 
and beyond January 1, 2007.  To clarify this point, the Air Resources Board (ARB) staff 
is interpreting the regulation as follows: 
 
(1) The regulation requirements apply only to vessels that enter RCW on or after 

January 1, 2007; and 
 
(2) The regulation requirements will apply to vessels that entered RCW prior to 

January 1, 2007 when such vessels reenter RCW on their next visit to California 
after January 1, 2007.   

 
For further information, please contact Mr. Paul Milkey, Technical Analysis Section, at  
(916) 327-2957, or by email at pmilkey@arb.ca.gov.   
 


