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Applicability 
 
Question #1: 
Does the regulation apply to air cleaning devices that are manufactured in California, 
but are only sold outside of California? 
 
Response:  Yes, by being manufactured in California the regulation applies to such 
devices under section 94800, but if the devices are not sold here they would not have to 
meet the standard specified in section 94802 and would not have to be tested and 
certified.  However, if the non-certified devices do show up in commerce and for sale in 
California, then they would be in violation of the regulation and fines could be imposed 
or other enforcement actions taken.  We would caution that air cleaners manufactured 
in California, but not expected to be sold in the state, may have a greater likelihood of 
being brought back into California for subsequent sale depending on where they are 
distributed.  Given the size of the California market, we recommend that all such 
devices be tested and certified.   
 
The labeling provision of the regulation would also apply even if the devices were not 
sold in California (section 94806[e]).  Any device for non-industrial use that is advertised 
or sold via the Internet or by catalog that has not been tested and certified, must display 
the following advisory in a prominent place on the primary web pages, catalog pages, 
and related materials where such a device is advertised or displayed for sale: “Does not 
meet California requirements; cannot be shipped to California.”   
 
Notification 
 
Question #2: 
Section 94807 requires manufacturers to provide a copy of the final regulation order by 
mail or email to all of their known distributors, retailers, and sellers, and to submit 
documentation of the notification to the ARB, along with their mailing list with complete 
contact information for each address, or complete contact information for each email 
address.  What if a distributor or seller is unwilling to provide, or allow the manufacturer 
to provide, their contact information?  What is the manufacturer’s obligation, and what is 
the distributor’s/seller’s obligation?  
 
Response:  Manufacturers, and in turn distributors, sellers and retailers, are obligated to 
comply with the regulation.  Manufacturers must provide ARB with whatever contact 
information they have for all known distributors, retailers and sellers.  Manufacturers 
would be in violation of the regulation if they do not provide the necessary information to 
the ARB.  The notification requirement exists to assure that all parties in the distribution 
and retail chains are informed about the regulation and that it is a violation to sell a non-
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certified device in California after the October 2010 compliance date.  If the distributor or 
seller is concerned about privacy, the regulation does contain a provision that contact 
information may be kept confidential upon request.     
 
Question #3: 
If an air cleaner product is sold via the internet and sent to a distribution center, and the 
manufacturer does not know where the air cleaners go from the distribution center, what 
distribution list or contact information does the manufacturer have to give to the ARB?   
 
Response:  In this case the manufacturer would provide contact information for the 
distribution center and does not need to provide contact information for individual 
purchasers unless they in turn can sell or distribute the air cleaner.  For internet sales, 
we would recommend that sellers require the purchaser to specify if the purchased air 
cleaner is for personal use or for resale.  In short, the manufacturer is required to 
provide the contact information for all of its known distributors, sellers and retailers, but 
not the end users.  
 
Question #4: 
Do our regulations providing for manufacturers to deem certain information confidential 
(such as contact information for distributors) prevent us (ARB) from sending letters to 
their distributors? 
 
Response:  No, the ARB can send letters to distributors, sellers and retailers if needed.  
Any communication sent to a distributor does become a separate record that can be 
requested by a member of the public, but the distributor’s name and contact information 
would be removed or blocked if confidentiality had been requested. 
 
Question #5: 
Can you please clarify the notification requirement for distributors in Section 94807?  
Some “distributors” in some companies are actually end users rather than actual 
distributors; would they have to be notified? 
 
Response:  Within 12 months of the effective date (i.e. by October 18, 2009), 
manufacturers of indoor air cleaning devices manufactured, sold, supplied, offered for 
sale, or introduced into commerce in California must provide a copy of the regulation 
order to all their known distributors, retailers, and sellers.  Documentation of the mailed 
or emailed notice, along with contact information for those receiving the notice, must 
also be submitted by October 18, 2009. 
 
A “distributor” is defined in the regulation as “any person to whom an indoor air cleaning 
device is sold or supplied for the purposes of resale or distribution in commerce” 
(section 94801[a][10]).  Even if a distributor starts out as just an end user, they may be, 
or become, a distributor.  Factors to consider, for example, would be whether they place 
multiple orders, order multiple units at a time, have a business license or commercial 
identification, have an obvious commercial relationship with another organization, and 
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so on.  If it appears that they may re-sell the device, they need to be included in the 
manufacturers’ notification.      
 
Question #6: 
After notifying our distributors by October 18, 2009 as required, we must also give 
notice in the future to any new distributors, retailers, or sellers with whom we do 
business.  What is the timeframe for notifying new distributors after October 18, 2009? 
 
Response:  There is no specific time limit specified in the regulation for future 
notifications of new distributors, retailers, and sellers.  However, notification should be 
made as soon as possible after entering into a business relationship with a new 
distributor, retailer, or seller, and prior to distribution and sale of air cleaners by that 
entity.  It is in the manufacturer’s best interest to notify them as soon as possible.  It is 
suggested that documentation of such notification be submitted to ARB on a quarterly 
basis.  If no new distributors, retailers or sellers have been added during a quarter, no 
notification to ARB is required. 
 
Testing and Certification 
 
Question #7: 
Does the same Nationally Recognized Testing Laboratory (NRTL) have to do both the 
electrical safety testing AND the Section 37 ozone testing required by ANSI/UL 
Standard 867?  In other words, can the electrical safety and ozone tests be conducted 
by different laboratories as long as they are NRTLs that meet the requirements of 
section 94805[d]?   
 
Response:  The electrical safety and ozone tests can be conducted by different NRTLs 
if that is more convenient for the manufacturer, but the Section 37 ozone test must be 
done by an NRTL that has been reviewed, audited and certified by ARB.  As of this 
date, two laboratories have been approved by ARB.  NRTLs may, but are not obligated 
to, accept test data, component or program approvals, or other information or data from 
another NRTL, as long as it is satisfied with their appropriateness.  Manufacturers 
utilizing two different laboratories for the electrical and ozone tests must be sure that 
one of the laboratories is willing to accept the other laboratory’s results, and willing to 
allow their listing or certification mark to be used in such a situation.  All certified devices 
must carry the mark of the responsible laboratory.   
 
Question #8: 
Manufacturers of mechanical filtration-only air cleaning devices tested prior to the 
enactment of the air cleaner regulation may submit documentation demonstrating the 
device’s compliance with ANSI/UL Standard 507.  The certification application requires 
a signed letter or form from the test laboratory, but the laboratory’s testing results were 
not signed.  Is there an alternative method of documentation that would be acceptable 
to ARB? 
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Response:   For mechanical only devices that were tested prior to the effective date of 
the regulation (October 18, 2008), we will accept copies of the Notice of Authorization 
from the NRTL and/or a copy of the full report received from the test facility.  
 
Question #9: 
In a similar question, a manufacturer asked, if they no longer have the Notice of 
Authorization (NOA) form from UL, would ARB accept the product listing on UL’s online 
certification directory which shows the device as having passed ANSI/UL 507.   
 
Response:  If the manufacturer no longer has the UL Notice of Authorization or the 
equivalent documentation from the testing laboratory that tested the device, ARB will 
accept the full report from the facility that tested the device.  If the full report cannot be 
provided, ARB may accept the product listing on UL’s online certification directory (or 
other comparable documentation from other testing laboratories), as long as we are 
able to confirm the listing provided by the manufacturer, and it is for the same device.  
When manufacturers provide this documentation, they should make sure that the entire 
URL of the printout is visible along with the legal disclaimer at the bottom of the 
applicable UL/test facility page.   
 
Exemptions 
 
Question #10: 
The ARB received an inquiry whether the commercial use of an ozone generator (used 
to add ozone to the supply air in an occupied building) to address odor control would 
conform to the regulatory exemption for in-duct devices being “devices designed, 
marketed, and used solely as a physically integrated part of a central heating, air 
conditioning, or ventilating system” (section 94803(b) of the regulation). 
 
Response:  In this particular instance, because the duct must be modified for the air 
cleaner to be attached, it is not a “physically integrated” part of an HVAC system.  
“Physically integrated” refers to an air cleaner that is part of the original HVAC system 
and ductwork or was designed to be part of a specific HVAC system.  Manufacturers 
are encouraged to contact ARB’s staff with the specific details of their system if they 
have any question about an air cleaner qualifying for the in-duct exemption.    
 
Labeling 
 
Question #11: 
According to section 94806 of the regulation, indoor air cleaning devices are required to 
display an ozone emissions certification label, and the label shall state "This air cleaner 
complies with the federal ozone emissions limit.  ARB certified".  One model of a 
portable air conditioner includes an air cleaner within the appliance.  The manufacturer 
asked if they can replace the wording "This air cleaner complies…" with "This room air 
conditioner…"?   
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Response:  The most appropriate label wording would read:  The air cleaner included in 
this unit complies with the federal ozone emissions limit.  ARB certified”.  This wording 
would avoid any confusion about the air conditioner being a source of ozone. 
Companies with similar situations should check with ARB regarding an appropriate label 
for their devices. 
 
Question #12: 
Does the manufacturer of the air conditioner (containing the air cleaner) need to have it 
tested and certified by ARB if the manufacturer does not advertise the air cleaner 
function?  They will still mention the air cleaner in the owner’s manual because it must 
be cleaned at certain intervals.  
 
Response:  Yes, the air cleaner portion must be tested and certified.  In this case, the 
testing facility will test the air cleaner portion of the device without the air conditioning 
being turned on.  For some others, the test facility may have to identify another 
appropriate way to test the device under Standard 867.  
 
Question #13:   
Regarding the October 18, 2010 full compliance date, on that day, if a retailer has a 
product on the shelf (outside the control of the manufacturer) that has not been labeled, 
whose responsibility is it to make sure it is labeled and that it is done correctly? 
 
Response:  Air cleaners sold after the full compliance date of October 18, 2010 must be 
certified and labeled.  Manufacturers, distributors, retailers and sellers all bear some 
responsibility for assuring that complying devices are offered for sale.  If non-complying 
products are found being offered for sale, ARB will evaluate what actions were taken by 
the parties involved (e.g. whether distributors, retailers and sellers were notified of the 
regulation).  Other actions can also be taken by ARB.  We recommend that 
manufacturers provide an appropriate number of stick-on labels, as permitted in Section 
94801(a)(16), to any of their distributors or sellers that may need them.   
 
Enforcement 
 
Question #14:   
There is a concern among manufacturers and others about enforcement procedures in 
the field, and what happens if a noncompliant air cleaner is found.  They are concerned 
about loss of product and sales if ARB is in error.  What action is taken?  What triggers 
products being pulled from shelves?  What if the manufacturer disagrees with our 
findings?  Do we have a chamber and will we test the devices ourselves?  What kind of 
appeal process is there if in the end the manufacturer still disagrees with ARB?    
 
Response:  The ARB is responsible for ensuring that portable air cleaners sold in 
California after October 2010 are certified as having been tested and found to emit less 
than 50 ppb of ozone, and that they also comply with other requirements of the air 
cleaner regulation (title 17, sections 94800 – 94810, California Code of Regulations).  
Enforcement of the regulation ensures that ozone emissions are controlled to protect 
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public health, and that there is a level playing field among manufacturers and the sellers 
of air cleaners.  
 
To enforce the air cleaner regulations, ARB staff may carry out various activities 
including searching the Internet, reviewing submittals from manufacturers, conducting 
random inspections of retail outlets throughout California, and purchasing air cleaners 
offered for sale (through retail outlets, direct marketing, or the Internet).  Inspectors will 
look for compliance with labeling requirements, and purchased air cleaners may be 
tested according to the ozone testing protocol specified in the regulation (ANSI/UL 
Standard 867).  Records documenting a manufacturer’s efforts to inform distributors and 
other sellers about the air cleaner regulation may be examined. 
 
After initial investigation, if an air cleaner is found to be in violation, ARB may seek 
additional information from the manufacture.  A notice of violation may be issued.  
Appropriate civil or administrative action can be taken by the ARB to enforce notices of 
violation issued under this regulation.  Civil penalties can be imposed as provided in 
state law (Health and Safety Code sections 42402 et seq.)  Criminal cases may be 
referred to the appropriate prosecuting agency and would be subject to penalties under 
Health and Safety Code sections 42400 et seq.  
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